Get Adobe Flash player
Gojenje ščurkov(Blatta lateralis)


Kako doma lahko gojimo ščurke Blatta lateralis 

Blatta lateralis (F. Walker, 1868):
Kingdom Animalia
Phylum Arthropoda
Subphylum Hexapoda
Class Insecta
Subclass Pterygota
Infraclass Neoptera
Order Dictyoptera
Suborder Blattaria
Superfamily Blattoidea
Family Blattidae
Subfamily Blattinae
Genus Blatta Linnaeus, 1758
Species Blatta lateralis (F. Walker, 1868)

Blatta lateralis ali (Shelfordella Lateralis )živi na srednjem vzhodu v puščavah ter pol- puščavah (Turčija, Kazakhstan, Uzbekistan, Armenia)….prinešena tudi na ameriška ozemlja,ki so jih vojaki prinesli v 70-80-tih letih seboj nevede v potovalkah.V Ameriki so najbolj razširjeni v Californiji Texasuin Arizoni.Vrsta popularno znana kot*Turkistan Roaches*tudi kot Črnooki Turški ščurek.

Temno rjavemu čšurku Blatta lateralis je velikost cca od 22-28 mm,življenska doba pa od 6 do 18 mesecev.
Spol je zelo lahko določiti;Samec je svetlejši z krilami,ki mu ne koristijo za letenje.Samica pa temnejša brez kril.
Vrsta ščurkov je zdraven(Blaptice Dubie) zelo priporočena.B.Dubia je bolj hranljiva ,že zaradi same veličine ,vendar Blatta lateralis je tudi zanimiv zato ,ker je manjši ter zelo hiter in boljši pri prehranjevanju naših predatorjev,kot so:pajki,kuščarji,itd…..saj ta vrsta se ne zakopa v podlago(šoto)nakar je pri B.Dubiji slabost.

Vrsta ne proizvaja nikakršnih zvokov ter nima znanega smradu.Ne plezajo po gladtkih stranicas terarijev ali plastike,hitro se razmnožujejo ter se ne naredijo mrtve in kar je najbolj bitno so tudi zelo hrabljivi tudi če so manjši od B.Dubie.So priporočljiva hrana za manjše pajke na kar B.Dubia za večje.
Razmnoževanje je hitro in zelo produktivno samica izleže jajčeca v cca 3 do 5-tih mesecev z cca 30 mladiči,ki so veliki cca 2mm.Mladiči zelo hitro rastejo.
Vrsto se hrani z mačjimi brketami in obšasno z solato ter najraje korenjom,ki ga obožujejo.Obšasno potresemo lahko z mineralnim prahom vitaminom D3.  Vsaj trikrat na teden naj dobijo svežo zelenjavo.

ALI SE VRSTA LAHKO RAZMNOŽI TUDI DOMA???
Po lestvici razmnoževanju v domovijh je **7/10** tako,da pazljivost ni odveč.Ščurek se z novim rojstvom prilagodi na našo podnebje in temperaturo in tako lahko preživi ter se nadalnjo razmnožuje.

RAZMNOŽEVANJE
Razmnoževanje je zelo hitro ,kot sem opisal zgoraj,Za hitro razmnoževanje je boljša visoka ter stalna temperatura.TEMPERATURA
Temperatura priporočljiva za vrsto naj bi bila od 26-34 stopinj celzija. Čeprav se prilagodijo tudi na sobno temperaturo in ne rabijo dodatnega ogrevanja.Pri nenadnem poginjanju je lahko vzrok prenizka ali previsoka temperatura.

VELIKOST
Kako so veliki cca 22-28 mm, max 3 cm.

LOKACIJA
Srednji vzhod razen nekaterih uveljavitev je lahko najden v glavnem v Severni Ameriki,Kaliforniji,Texasu n Arizoni.
Pri ščurkih se v slučaju pobega in razmnožitve v stanovanjskih in hišnih prostorih prosim ne obračajte name!!!

Pri ščurkih se v slučaju pobega in razmnožitve v stanovanjskih in hišnih prostorih prosim ne obračajte name!!!