Get Adobe Flash player
Gojenje mušic(Drosophilidae)


Enostavno gojenje mušic za naše slinge:

Vinske mušice ali drozofile (znanstveno ime Drosophilidae) so družina dvokrilcev, ki jo natančneje uvrščamo v podred pravih muh kratkorožk, sestavlja pa jo okoli 3.500 danes živeč opisanih vrst.Za hranilno snov potrebujete:

- Frutolino,
- kvas (lahko tudi suhi) in
- citronsko kislino 

Poleg tega pa še:
- prozorne plastične kozarce 0,5 l
- papirnate brisače,
- elastiko in
- Raffia.

Recept

1.) Priprava hranilne snovi.

Tri velike žlice Frutolina zmešaš z 1/4 male žličke suhega kvasa in 1/4 male zličke citronske kisline. Dodaš vodo, in mešaš, tako da dobiš gosto kašo. Jaz dodam približno 60ml vode.

2.) Kašo vsipaš v plastični kozarec 0,5 l. Nato v kozarec narežeš nekaj Raffie, ki je le podlaga po kateri bodo lezle vinske mušiče in kjer bodo svoj prostor našle bube. Raffia je zelo primerna, dober pa je tudi vsak kos kartona (naprimer pokonci postaviš kartonasti tulec od WC papirja). Na koncu le še odtrgaš eno papirnato prisačo, ki jo povezneš čez zgornji del plastičnega kozarca in nato pritrdiš z elastiko, tako da je iz papirnate brisače nastal za zrak prepusten pokrov.

3.) Čez 1/2 dneva v tako pripravljen kozarec naseliš startno kulturo vinskih mušic.

4.) Mušice bodo na hranilno podlago odlegla jajčeca, ki se bodo izlegle v ličinke, tako da boš po približno 1 tednu opazil bele ličinke vinskih mušic, ki bodo rile po hranilni podlagi. Ko bodo ličinke dovolj velike bodo prilezle ven iz hranilne podlage in se zabubile, iz bub pa bodo seveda splezale vinske mušice. Tako se celoten ciklus ponavlja.

Po 1 mesecu se hranilna podlaga pokvari. Tak kozarec zavržemo in pripravimo novi. Za gojenje vinskih mušic moramo imeti več gojitvenih kozarcev. Običajno pripravimo vsak teden eno novo (s svežo hranilno snovjo) gojitveno posodo.V poletnem času se podlaga prej pokvari.