Get Adobe Flash player
Gojenje miši(Mus musculus)


Miš (znanstveno ime Mus) je majhen, pogosto škodljiv glodavec, z dolgim, golim repom, ki se hrani z živili, poljskimi pridelk itd...
Izraz "miš" v splošni uporabi se v grobem ujema z taksonomskim izrazom Mus, medtem ko je hišna miš enako Mus musculus. V običajni rabi izraza "miš" se izraz pogosto nepravilno nanaša na Mus musculus.

V prehrani pajkov naj bodo miši le izjema, saj lahko zaradi kalcija pride do težav pri levitvi!

Znanstvena klasifikacija:

Kraljestvo: ---Animalia (živali)
Deblo:---Chordata (strunarji)
Razred: ---Mammalia (sesalci)
Red: ---Rodentia (glodavci)
Družina: ---Muridae (miši, voluharice in hrčki)
Poddružina: ---Murinae (miši)
Rod:---Mus
Vrsta:---M. musculus
Znanstveno ime:---Mus musculus


Gojenje miši


Miške že od nekdaj spremljajo človeka. Ker so neizbirčni jedci, so si v naših domovanjih hitro poiskale zatočišča. Dolga stoletja smo miši preganjali kot škodljivce, danes pa jih imamo doma kot hišne ljubljenčke ali za hrano večjih živali,kot so pajki,kače itd..
Miške so izredno prilagodljivi glodalci, ki se navadijo življenja kjerkoli. Kljub temu pa za zdravo in zadovoljno življenje potrebujejo čim bolj optimalno okolje, v katerem se bodo dobro počutile.

Prehrana miške

Miške v naravi so vsejede in so oportunistični jedci, kar pomeni, da pojedo vse, kar jim pride pod gobček.
Miške v ujetništvu lahko hranite s tovarniško pripravljeno hrano, ki predstavlja popolno hrano za te hišne ljubljenke. Kljub pripravljeni popolni hrani pa jim lahko občasno ponudite kak priboljšek kot sta sveža zelenjava in sadje (korenje, zeleni deli rastlin, jabolka,...), vendar ne pretiravajte, da ne pride do driske. Miške imajo zelo rade tudi sir, testenine, sončnična semena, suh kruh,semenske palčke, mačja-pasje brkete,bonbončki za miške, ki jih dobite tudi v trgovinah in ostala hrana za glodalce.
Pazite pa na količino – miške so majhne živali, ki potrebujejo zelo majhne količine teh dobrot.
Miškam nikoli ne dajajte čokolade, čipsa, slanih palčk in podobnih prigizkov za ljudi, saj je za miške takšna prehrana neprimirna.S pravilno prehrano bodo vašemiši dobile vse hranilne snovi, ki jih potrebujejo, v pravilnem razmerju in bodo zdrave ter zadovoljne.
Zdravje miške

Miške so dokaj odporni glodalci in le redko zbolijo, kljub temu se lahko tudi pri miškah ob nepravilni oskrbi pojavijo bolezni. Večino teh obolenj z lahkoto preprečite s pravilno nego živali.
Znaki bolezni pri miškah so: neješčnost, hujšanje, nesvetleča dlaka, izcedek iz oči in smrčka, čepenje v kotu kletke, mirovanje.
Če opazite katerega od naštetih znakov, temeljito očistite in razkužite kletko in zamenjajte nastil(podlago).Za podlago je najbolje kakšna žagovina(oblanci),natrgan papir ali seno. Miška naj ima na voljo dovolj hrane in vode, kletko pa namestite na suho mesto, kjer ni vlage,prepiha ter prevelike temperature.
Najbolj primeren dom za miši je kletka ali steklen terarij saj v drugih škatlah kot so plastika les ali kaj mehkejšega miši lahko pregrizejo in utečejo.

Parjenje

Miške je najbolje da jih imamo kar vse skupaj samce in samice tako se bodo tudi hitreje razmnoževale seveda je odvisno koliko pomladka(mladičev) hočete imeti.
Ko samec oplodi samico samica cca črez 21 dni skoti od 8-12 mladičev.Tukaj moramo paziti,da imajo samice z mladiči hrano,da ne pojedo svojih mladičev.Po cca 15-tih dneh so mladiči samostojni in se hranijo že sami.
V 42-tih dneh so miške že pripravljene na ponovno oploditev.


Gojenje miši je zelo enostavno, največkrat pa nas od tega odvrne njihov moteč vonj zato je predvsem primerno vzdrževanje v katerem so nastaljene.Jast jih osebno imam v kleti.

AVTOR: Damir Ipavec