Get Adobe Flash player

VZGOJA MLADIČEV


Ko se mladiči enkrat izvalijo, jih imejmo skupaj le nekaj tednov, nato jih je priporočljivo ločiti vsakega posebej, da ne pride do medsebojnega napadanja in kanibalizma.

Dovolj je, če vsakega pajka posebej damo v svoj prostor; to je lahko majhna plastična posoda z pokrovom.Mladiči potrebujejo takšno nego kot odrasli pajki, predvsem pa je pomembno, da bolj pogosto preverjamo temperaturo in vlažnost v terariju ter seveda prehrano. Najbolj primerna hrana za mladiče pajke so pravkar rojeni črički ,mušice in podobne male živali. Drevesne vrste pajkov, ki so večje rasti, pa lahko hranimo z nekoliko večjimi živalmi, kot naprimer muhe, črički veliki 1 centimeter.

Razvoj v prvih mesecih je zelo hiter, zato je potrebno v veliko primerih pajke hraniti tudi dvakrat ali trikrat tedensko, zato da se lahko hitreje zlevijo in zrastejo.MLADIČ A.VERSICOLORMladičem za hitrejšo rast lahko tudi povečamo temperaturo vendar ne preveč.
Kljub veliki skrbi za mladiče še vedno obstaja določen delež smrti (4-5%), ki je predvsem posledica mladičeve deformiranosti, ki onemogoča levitev. V naravi je stvar popolnoma obrnjena. Namreč samo 5 % pajkov doseže odraslost in ima možnost razmnoževanja. Še manjši delež pajkov pa umre zaradi starosti.


Kot smo že povedali pajki ne skrbijo preveč za svoje mladiče, zato naenkrat izvalijo tako veliko število mladičev, v upanju da bo vsaj kateri izmed njih uspel preživeti. Tak način razmnoževanja je značilen še za ribe in vretenčarje.

Samica ima navado veliko obračati pajčevinasto kepo, zato je pomembno, da umaknemo skodelico z vodo, saj obstaja nevarnost, da samica skotali kepo v vodo, kar povzroči, da se jajčka utopijo.
Lahko se tudi zgodi, da pajek sam razdre kepo in požre jajčka. Razlog zaradi katerega pride do tega je, da pajek čuti, da je v ujetništvu, zaradi tega raje sam pomori svoje potomce. Drugi možni razlog pa je ta, da pajek nagonsko čuti, da jajčka v notranjosti kepe niso plodna. Paziti je potrebno, da med inkubacijsko dobo, ne dajemo živih čričkov in črvov v terarij, saj bi lahko napadli kepo.

Slika prikazuje mrtva jajčeca, ki so se utopila v šalčki z vodo. Pajek je po nesreči zakotali kepo(kokon) v vodo. Zato je dobro vodo dvigniti malo na višji nivo. Temperaturo za mladiče je treba imeti na določenih stopinjah kot zahteva sama vrsta pajka.
Nekatere jajčka je treba imeti na nižji nekatera na višji temp. Ponoči je lahko kar sobna temperatura ali pa zmanjšaš za nekaj stopinj, čeprav sedaj poleti ni treba nič čarati razen tega se bodo pajkci prej zbudili iz zakorakali po inkubatorju ali škatli.