Get Adobe Flash player
Valjenje jajc

Med nosečnostjo se zadek od samice začne napihovati- postane vidno okrogel. Čas 'nosečnosti' niha med dvemi do desetih mesecev, pač odvisno od vrste pajka, velikosti samice in temperature v terariju. Na koncu nosečnosti samica izkoplje okroglo jamo v tla, v kateri potem splete pajčevino, kamor nato zvali jajca. Med jajcami je posebna želatinasta tekočina, ki prepreči, da bi se jajca zlepila. Jajca pajkov so podobna ribjim ikram, so prozorne in rumenkaste, ter velike od 1 do 5 milimetrov. Samica lahko izvali od 50 do več tisoč jajčec. Predvsem Euathlus in Lasidora Parahybana zvalijo veliko jajčec tudi 2000+ jajčec.

Samica nato izvaljena jajčeca pokrije z zemljo in zemljo potepta dokler ni površje ravno. Lahko jo pa ima tudi na površju kjer jo neprestano pazi. Nekatere ameriške vrste ptičjih pajkov med pajčevino dodajo še svojo dlako, tako da jajca zaščitijo pred morebitnimi napadalci.
Pajčevina, v kateri so skrita jajčeca so na začetku nekako nepravilne oblike, vendar, ko se začnejo jajčeca počasi odpirati postaja ta kepa pajčevine vse bolj okrogla in čvrsta.

Samice vrste Psalmopoeus cambridgei so sposobne izdelati celo dve kepi v katerih so jajčeca- samica namreč shrani spermo. Lahko se celo zgodi, da samica odloži jajca kar v tla ne da bi prej spletla pajčevino. Tako obnašanje je precej težko razložiti, dogaja se predvsem pri tistih pajkih, ki so bili ulovljeni v naravi.

Med inkubacijsko dobo jajc (takrat ko so jajca v pajčevinasti kepi), se samice oddaljijo od kepe in se občasno hranijo. Kar pa povzroča največ skrbi je to, da samice to kepo veliko vrtijo in s tem povzročajo, da so jajca v kepi pod pritiskom. Pri samicah vrste Euthalus in Avicularia, pa je značilno, da samice prenašajo kepo iz enega konca terarija na drugega in iščejo najbolj tople točke, kamor potem odlagajo kepo.

Lahko se tudi zgodi, da pajek sam razdre kepo in požre jajčka. Razlog zaradi katerega pride do tega je, da pajek čuti, da je v ujetništvu, zaradi tega raje sam pomori svoje potomce. Drugi možni razlog pa je ta, da pajek nagonsko čuti, da jajčka v notranjosti kepe niso plodna. Paziti je potrebno, da med inkubacijsko dobo v terarij ne dajemo veliko število živih čričkov in črvov, saj bi tako lahko napadli jajčeca (kepo).
Potrebno je paziti, ko imamo v terariju šalčko z vodo, da samica slučajno ne bi zavalila kokona v vodo in s tem uničila nehote razvoj jajčec.

Theraphosa Blondi dela kokon in odlaga jajčeca: