Get Adobe Flash player

UMETNA INKUBACIJA


Če sumimo, da bi samica lahko pojedla jajca, je dobro, da izkopljemo kokon. Kepo nato damo v kozarec, v katerem je na dnu vata. Ta kozarec nato damo v terarij, ki je primerno navlažen in v katerem je temperatura okrog 25 stopinj. Med inkubacijo je potrebno, da kepo večkrat obrnemo, saj s tem oponašamo ravnanje samice. Čakamo dokler se pajkci sami ne izvalijo- ne smemo forcirati!! Kepo lahko odpremo sami le, če so v njej paraziti, in na ta način upamo, da se pajki sami izvalijo.

Nekateri rejci kepo že odprejo po cca treh tednih do enega meseca in jajččeca imajo na rahli podlagi v umetnem inkubatorju,
Inkubator je najbolje,če ga postavimo v samičkin terarij,da ne pride do prevelikega nihanja v temperaturi.Lahko,ga imamo tudi drugje vendar na istem mestu z pravilno vlažnostjo,ki zahteva že za samo vrsto določenega pajka,ki smo ga parili.
Sobna temperatura je tudi idealna.

Izdelava inkubatorja je enostavna.V posodo navrtamo luknje,ki naj bodo nekaj centimetrov nad podlago, odvisno od velikosti inkubatorja. Luknje naredimo za zračnost in namakanje(vlaženje).
Nato v posodo natresemo podlago in jo nekako ne preveč namočimo. Lahko uporabite kokosovo šoto, lahko pa uporabite tudi kaj drugega. Sama voda ni priporočljiva.
Nad podlago pa naredimo visečo posteljico iz kakšnega mehkega blaga ali servete vendar se dna ne sme dotikati.
Inkubator se potem dobro zapre in čaka na razvoj .

Priporočena podlaga v umetnem inkubatorju je vermikulit saj je sterilen in zelo dober pri ustvarjanju vlažnosti, ki je v umetnem inkubatorju zelo pomembna za razvoj jajčec.
Vermikulit dobimo v cvetličarnah in raznih zadrugah.

V primeru nastajanja plesni na podlagi(šoti,ali kaki drugi mešanici) je potrebno takoj zamenjati podlago!
Na sliki je prikazan vodni inkubator, kateri se obnese najboljše. Notranja posoda je z vodo, na kateri je zgornji pokrov mrežast za boljše vlažnost jajčec.
Nato je posoda še v dodatni posodi za večjo varnost.

Eden od primerov inkubacije: