Get Adobe Flash player

PARJENJE

Najbolj primeren čas za parjenje so večerne ure, saj je takrat svetloba manj intenzivna, saj vemo, da so pajki nočne živali. Ponoči so pajki tudi najbolj aktivni in imajo tudi več miru.
Najbolj primerno je da postavimo terarij na tla, saj imamo tako pod kontrolo celotno dogajanje in preprečimo, da bi pajki zbežali iz terarija.

1.Samica naj bo dobro nahranjena saj tako lahko preprečimo napad samice brez vmesnega parjenja.
Začnemo tako, da samici damo košček pajčevine na katerem je sperma samca(ni pa obvezno lahko,položimo samca kar k samici). Na ta način predhodno pripravimo samico, da se sooči z samčevimi kemičnimi signali. S tem preprečimo, da samica napade samca in ga požre.

2. Samca nato spravimo v terarij k samici. Samec bo kmalu začutil prisotnost samice in ji bo začel dvoriti. Začel se bo tresti s celotnim telesom in udarjati s prednjimi nogami ob tla. Samice nekaterih vrst se na dvorjenje odzovejo tako, da tudi same udarjajo z prednjimi nogami ob tla. Če samec takoj potem, ko ga damo v terarij ne prične z dvorjenjem, tvega, da ga bo samica napadla, saj bi ga samica zamenjala za žrtev ali hrano.
Če do dvorjenja ne pride pomeni, da samec še ni proizvedel sperme (SPERMWEB).


3. Sledi parjenje- samica dvigne sprednje tace in pokaže zobe. Samec pa začne udarjati z zadnjimi tacami po 'bokih' od samice. Pajki postanejo nato fiksni v tej poziciji.


4. Samec stegne sprednji par nog proti genitalijski luknji od samice in vstavi vanj spermo. To lahko traja nekaj minut ali pa cele ure. Sicer pa oploditev sama traja zelo malo in je velikokrat uspešna.

5. Pajek se mora nato čim prej odmakniti od samice, kar pa ni vedno lahko, saj ga samica lahko požre. Možen način kako to preprečiti je ta, da med samca in samico takoj potem ko pajek izvleče prednji par nog iz samice, vtaknemo palčko ali pinceto. Samica ne požre samca po parjenju zato, ker bi bila agresivna oziroma napadalna, temveč zato, da si s tem priskrbi dodatne hranilne vrednosti za 'nosečnost' in da se bodo jajčeca lažje razvijala.

6. Pajek samec se po parjenju hitro odmakne. Pravi znak, s katerim lahko prepoznamo, da je do parjenja dejansko prišlo je ta, da se pajek samec začne čistiti sprednji par nog s katerimi je oplodil samico. Sedaj lahko pajka damo v svoj terarij ali pa ga prepustimo usodi vendar le ,če smo prepričani,da nam je parjenje uspelo!

7. Po približno enem tednu, je potrebno stvar ponoviti, vse dokler samica sama ne bo zelo agresivno zavrnila samca.


SAMEC PROIZVAJA SPERMWEB (SPERMO)
 

Opis poteka gradnje Spermweb-a.....