Get Adobe Flash player
Bolezni ter nepravilnosti


POŠKODOVAN ZADEK:

Zadek je nasplošno najbolj občutljiv del pajkovega telesa, saj ni trden, temveč je prekrit z občutljivo in elastično kožo.
V primeru hude poškodbe zadka, pomeni to za pajka skorajšnjo smrt, saj je praktično neozdravljivo. Edino kar še lahko storimo v takem primeru je, da pajka damo v zamrzovalnik ter mu s tem olajšamo muke in bolečine, pajek pa bo umrl v miru.
V primeru manjše poškodbe pa se posreduje enako, kot sem opisal v prejšnjem odstavku.


PARAZITI:

Najbolj pogost škodljivec pri domači vzreji pajkov so pršice. Pršice se nahajajo vsepovsod po stanovanju in se hranijo z prahom. V terariju se pršice hranijo z ostanki hrane, poleg tega pa je terarij odličen ambient za njihovo razmnoževanje zaradi vlažnosti in idealne temperature.
PRŠICE:
Vidne so tudi s prostim očesom ,ko so dovolj nahranjene in spremenijo barvo,belo,rjavo,rdeče...


Določeno število pršic ne predstavlja večjega problema, problematično je večje število pršic, in če hrane zanje ni dovolj, lahko celo napadejo pajka in se hranijo z njegovo embolinfi.

Če sumimo, da so pajka napadle pršice, je najbolje, da pajka damo v majhno plastično posodo obloženo z mokrim toaletnim papirjem. Problem naj bi se s tem razrešil v roku 10h dneh.
V tem času ko je pajek v posodi, moramo temeljito očistiti terarij, da se znebimo pršic.
Operemo ga z vrelo vodo ali pa ga za en dan postavimo v večjo zamrzovalno skrinjo.

Nikakor pa ne smemo na pajku uporabljati kakršnih koli kemičnih sredstev, insekticidov proti parazitom.

V naravi obstajajo drugi zelo nevarni škodljivi napadalci oz. škodljivci, ki pa jih na srečo pri nas ni. To je predvsem OSA VELIKANKA- PEPSIS. Ta piči pajka, ga s svojim strupom omrtviči ter ga odnese v svoje gnezdo.
Osa mu v pajkov trebuh odleže svoje jajce, pajek je pri tem še vedno živ, vendar omrtvičen. Ko se enkrat iz jajca izleže osji mladič, se le ta hrani z živim pajkovim tkivom. To povzroči neizogibno, počasno pajkovo smrt.
Obstajajo tudi notranji paraziti, ki se naselijo v pajkovem prebavnem traktu. Ni rečeno, da tej paraziti umorijo pajka, vendar je pajek podvržen velikemu stresu zaradi njih in ga lahko zelo oslabijo. Najbolj je tem zajedalcem podvržena skupina HAPLOPELMA.


ZASTRUPITEV:

Tudi človek lahko škodi pajku. Nikakor ne smemo uporabljati pesticidov v bližini pajkov, pa tudi nikotin zelo škoduje pajku.
Simptomi zastrupitve se pri pajku kažejo v njegovem neusklajenem gibanju, pajek se celo preneha prehranjevati in se več ali manj skriva.

SMRT PAJKA:

Pajek lahko umre tudi zaradi naših nepravilnosti ,kot so;
Previsoka-prenizka vlaga,previsoka-prenizka temperatura,pomankanje zraka,dehidracija pomankanje vode,insekticidi in stalno v temi mu pa zmanjšamo živlensko dobo.


Dyskinetic syndrome napačna diagnoza bolezni za ptičje pajke


Nekateri primeri so tako močni da enostavno pajka kar obrne na hrbet od tresljajev(krčev).

Raziskovalci se trudijo najti vzrok a tukaj je le nekaj idej, ki jih izkušeni rejci probavajo. Problem naj bi se pojavil s hrano okuženo s pesticidi lahko je tudi problem za to, kot pravijo tudi kašen osvežilec zraka rasprševalci ter osveževalci zraka. Drugi znaki na to bi lahko kazali tudi prevelik stres za pajka ter velika nihanja v temperaturi.

Zelo malo stvari je bilo ugotovljenih, da pomagajo!!!

Po vseh statistikah so ugotovili,da je največ primerov nemčiji in evropi.

Ta bolezen se naseli največkrat v Podgane vendar njim naj nebi škodoval,ker so zelo odporne na strupe.

Tukaj se pojavi problem z prehrano, ki jo zavžije pajek največkrat z čričkami, ki so bili okuženi z pesticidi, vendar čričkom ne škodi...to je, kot nekakšna bakterja (črv) ki potem deluje na receptorje v možganih.
Pri takšni okužbi pajek potem pogine. Znaki takšne okužbe so periodični gibi telesa, nog, krčev, itd.......kot nekakšna epilepsija.
Uglavnem zelo slaba zadeva.

Ta metoda je bila koristna za nekaj lastnikov pajkov. Nekateri primeri takega početja z pajki tudi minejo sami od sebe, nakar jih pa večina pogine.
V kopalnici pustite teči vrelo vodo ,da nastane para ter položite terarij v kopalnico in pustie terarij nekaj časa v prostoru. Ali pa povišajte vlago v terariju............. vendar poročajo ,da je boljša metoda z paro v kopalnici.

Ko se prikažejo takšni siptomi je dobro preveriti slednje;

Premislite, kaj je pajek jedel ?
Ali je bila hrana iz narave, okužena hrana s pesticidi ali drugimi kemikalji.
Prepričajte se ,da prostor, ki ga imate ni odišavljen ali v stiku z kakimi kuhinjskimi ali drugimi preparati za čiščenje.
Povzročitelj je lahko tudi velik stres prevelik šok za pajka, ki pravtako pogine zaradi podobnih znakov.
Povzričitelj je lahko več ali majn pesticid in podobne reči , že špricanje rož proti ušem v rostoru, kjer se nahaja terarij je zelo nevarno.

Parfumi in ostale kemikalije ne sodijo v prostore , kjer se nahajajo pajki!
Bolezni pajkov so v glavnem precej nepojasnjene.
Raziskave so še v obdelavi in jih še naprej priučujejo.

Analizirajo vse primerke, ki kažejo takšne bolezenske znake. Za vzorce raziskav uporabljajo obolele pajke ter mrtve. Ampak za njihovo znanje raziskav še ni rezultatov, ker morda obstajajo različne bolezni s podobnimi simptomi.
Poročajo, da je večina Poecilotherij podvrženih tem simptomom zakaj se še ne ve.
Tisti, ki pošiljajo pajke na ištitut za bolezni in raziskave zaposleni pravijo, da ni še enostavno specializirati pogojev o tem sindromu.
Histologični pregledi kažejo na vnetje črevesja širjenju gnojnih celic, ki ga povzroči črv. Poročajo o veliko številu bakterij na črevesni steni pajka. V primerih še niso dobili z nakov pesticidov, čeprav močno sumijo, da so pesticidi velik razlog za to bolezensko stanje.
Pajek naj bi namreč umrl zaradi črevesne bakterije, ki naj bi mu povzročale krče in tresljaje.
Virus se nahaja samo v trebušni votlini na pajkovem črevesju.
Poizkusili so z primerom 55 od 100 različnih ptičjih pajkov, ki so bili hranjeni z živo hrano okuženo s pesticidi. Raziskave so pokazale zanimive rezultate od vsake vrste. Vsaka vrsta ptičjega pajka je pokazala drugačen potek te bolezni. Nekateri so pokazali tresenje(drhtenje) udov dalj časa, vendar so še vedno sposobni ujeti plen naprimer vrsta (A.geniculata).
Druge vrste kot so pokazale(Avicularia spp.,Psalmopeus spp.) so pa poginile brez nobenih bolezenjskih znakov v eni noči.

Manj težav je bilo z vrstami kot so, Brachypelme spp. Haplopelme spp. Avicularie spp.nekaj primerkov je poginilo po neka dneh drugi so še živeli daljši čas. Nekateri so si pa opomogli in preživeli!

Vsekakor je večjo število smrtnosti pri tej okužbi in ni še nikakršnega zdravila ali kaj podobnega.

Tako, da stvar je še v raziskavi in trenutno še ni imena za to bolezen ptičjih pajkov, čeprav mu pravijo DKS.
Posnetek DKS P.Regalis
http://www.youtube.com/watch?v=OzGtJuFnryY&feature=related