Get Adobe Flash player
Anatomija ptičjega pajka


Pajkovo telo lahko najprej ločimo na dva dela - glavoprsje (prosoma) in zadek (opistosoma). Zadek je edini del telesa, ki se lahko krči in širi (sprejemanje hrane, nastajanje jajc). 

Vsi pajki imajo osem parov okončin (helicere in pedipalpi, hodilne noge ter predilne bradavice). Na glavoprsju imajo najprej dva para okončin (subhelatne helicere in nogam podobni pedipalpi). Helicere so nameščene vzporedno in so zavite pod telo, končajo pa se s strupnikom. Pedipalp je sestavljen iz šestih delov (coxa, trochanter, femur, patella, tibia in tarsus). Pri odraslih samcih je tarsus pedipalpa »spremenjen« v nekakšno »pipeto«. Pedipalpi, ki jih samci uporabljajo tudi pri parjenju, služijo pri obeh spolih kot organ za tipanje in tudi kot pomoč pri držanju plena ter izdelavi zavetja. Preostali štirje pari okončin na glavoprsju so hodilne noge, ki so sestavljene iz sedmih delov (coxa, trochanter, femur, patella, tibia, metatarsus in tarsus). Na prvem, ali včasih tudi drugem paru nog, imajo samci nekaterih vrst v odraslosti ostroge/kavlje, ki jih uporabljajo pri parjenju. Na tarsusu vsake noge so kaveljčki, ki služijo boljšemu oprijemu. Na koncu zadka so predilne bradavice. 

Na glavi imajo osem pigmentnih oči (imenovanih oceli), ki so različno nameščene. Telo in noge vseh ptičjih pajkov so bolj ali manj dlakave. Obstajajo različne vrste dlak, katerih oblika je vrstno specifična. Večina, z našim očesom vidnih dlak, ima nalogo zaščite pred vodo in paraziti, imajo pa tudi zelo majhne dlačice, ki so občutljive na različne kemične in mehanske dražljaje. Nekatere vrste imajo tudi dlake, ki slučijo kot obramba pred plenilci. Spet drug tip dlak je tisti, ki služi oprijemu podlage (te dlačice ležijo na metatarsusu in tarsusu nog ter pedipalpov). Dihala ptičjih pajkov so štiri predalasta pljuča.